Fjernvarme Fyn udnytter overskudsvarmen fra METAs datacenter

Som Danmarks 3. største fjernvarmeselskab, er Fjernvarme Fyn uden tvivl en frontløber når der snakkes grøn omstilling. Deres klimamål taler for sig selv. De vil være kulstofneutrale inden 2030 og de er godt i gang allerede.

Bæredygtig Energi

I Tietgenbyen, Odense ligger et af de store pumpestationer, hvor mange af DESMI’s centrifugal pumper er installeret. Pumpestationen er placeret lige overfor METAs datacenter. 

 

Datacentret har rigtig meget overskudsvarme, som transporteres til pumpestationen og dermed udnyttes og distribueres videre til de mange boliger i og omkring Odense.

 

Pumpestationen i Tietgenbyen dækker alene 11.000 boliger og det er netop disse boliger der får leveret overskudsvarmen fra datacentret.

Fjernvarme Fyn, Tietgenbyen, Odense

Projektleder Kenneth Jensen fra Fjernvarme Fyn fortæller, at visionen i Fjernvarme Fyn er at skabe fremtidens klimaneutrale, robuste og konkurrencedygtige fjernvarme. Varmepumperne bliver drevet af el fra vindmøller, og varmeproduktionen i øvrigt baserer sig på et bredt spektrum af energikilder, herunder træflis, affald, halm, olivenpiller og kul. Alle energikilderne bliver opgraderet til fjernvarme. Kul forventer man at udfase i nær fremtid, således at man sender mindre CO₂ ud i atmosfæren. 

 

Når man bevæger sig rundt i maskinrummet på pumpestationen bliver man imponeret. Ikke bare over de mange DESMI pumper, men over designet og projekteringen. Pumper og rør er alle inddelt i farver, så man nemt kan se, hvor vi har det kolde og varme vand m.m.

Samarbejdet med DESMI har forløbet uden problemer og Kenneth Jensen nikker anerkendende når han skal bekræfte om han er tilfreds med DESMI, pumperne og den service der er leveret.

 

Foruden den fysiske levering af pumper, har DESMI og Fjernvarme Fyn under hele processen været i tæt dialog for at sikre den helt optimale løsning. ”Det er dejligt man har en sparringspartner undervejs i projektet”, siger Kenneth. ”Som kunde har jeg følt vi har fået den mest optimale løsning. Rådgivningen har været helt i top og pumperne kører som de skal, så vi kan holde driften på det mest optimale niveau”.

 

Ved siden af pumpestationen har Fjernvarme Fyn en kæmpe koldvandstank til at stå, så der kan dirigeres kølevand over til datacentret, som sender overskudsvarme tilbage. Alt udnyttes maksimalt i processen for at sikre, at der ikke er spild, ej heller på spildvarme. Målet om at være kulstofneutrale i 2030 skal de nok nå.

Kenneth Jensen, Projektleder ved Fjernvarme Fyn

”Vi er meget tilfredse. Pumperne blev valgt ud fra parametrene pris og kvalitet og vores valg faldt naturligt på DESMI. I vores øjne er pumperne meget ”simple”. De yder det de skal, er nemme at installere, nemme at idriftsætte, nemme at vedligeholde - og så passer det kompakte design inkl. opsætningen på betonklodserne perfekt ind i vores pumpestation”

DOWNLOAD SOM PDF HERUNDER: 

ENGELSK

DANSK

Kontakt

DESMI i Danmark

Find adresser og kontaktinformation.